Denne uka er det åtte år siden den NATO-støttede invasjonen av Afghanistan. USA og Nato kjemper fortsatt en svært tøff kamp mot lørvete og primitive geriljakrigere fra Taliban.
Den 07. Oktober 2001 innledet NATO operasjon ”Enduring Freedom” for å velte Taliban-regimet i Afghanistan. Angrepet var som kjent en respons til terrorangrepene I New York og Washington den 11. September samme år. Dette var første gang i historien Nato-alliansen tok i bruk artikkel 5 – at et angrep mot en av partene skulle oppfattes som et angrep på alle.
Det tok ikke mange dager før Taliban var spredd for alle kanter – og internasjonal presse kunne trykke bilder av lykkelig afghanere som hadde vunnet friheten tilbake. Menn fikk endelig lov å klippe bort det lovpålagte skjegget, og kvinner kunne la ta av burkaen, og vise ansiktet sitt.
Erkjente valgfusk
Nå, åtte år senere, kjemper fortsatt USA og Nato i en politisk og militær hengemyr. Støtten fra afghanerne til soldatenes nærvær er fallende – vel så fallende som blant borgere i vestlige land som har styrker i det sentralasiatiske landet. Ledere av Nato-land vegrer seg for å sende soldater inn i Taliban-kontrollerte områder, i frykt for at de skal komme hjem i kiste. Bistandsmidler kanaliseres ikke dit de skal, og landets president Hamid Karzai er sterkt kritisert for sin jobb.
I dag erkjente FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, at det har vært omfattende valgfusk i Karzais favør under valget i august. At det har vært vært valgfusk i landet er noe svært få i det hele tatt har vært i tvil om. Men Eide har holdt sterkt tilbake i høst med å kritisere Karzai – noe som har resultert i en åpen, og tidels personlig, splid mellom han og nestkommanderende Peter Galbright. Valgfusket i Afghanistan vil trolig sette Karzais forhold til vesten på kjølepunktet.
Mulig opptrapping
Leder for de internasjonale styrkene i Afghanistan, den amerikanske generalen Stanley McChrystal, har nå sagt at han er forberedt på den dagen han skal fortelle president Barack Obama at krigen ikke kan vinnes. Han har også anmodet å få sendt så mange som 40 000 nye soldater til Afghanistan under argumentasjon at ”krig kan ikke vinnes med bare ressurser, men uten ressurser vil vi tape”.
USA har allerede doblet antall soldater i Afghanistan i 2009. Om den ferske fredsprisvinneren Barack Obama vil være lydhør for sin general vil vise seg i løpet av tiden som kommer. Det er uansett ingen tvil om at McChrystal har rett når han sier at opptrapping ikke vil vinne krigen alene. Men hvordan kan egentlig krigen vinnes?
Vanskelig med dialog
Dialog med Taliban har med årene blitt et mer og mer diskutert som et tiltak å gripe fatt i. Men kan man dialog med lørvete banditter, med et religiøst syn fullstendig på tvers av vårt eget, føre frem? Samtaler vil trolig ikke føre til annet enn en enorm kulturkollisjon. Talibans ledere og soldater er villig til å dø for sin religion og sin gud. Skal Taliban overvinnes må Natos splittelse opphøre – og det raskt. Det vestlige nærværet i Afghanistan blir stadig mer upopulært – og Talibans oppslutting i store deler av landet øker for hver dag.
Men vestlige statsledere, redde for å miste velgere som konsekvens av den upopulære krigen, vil trolig fortsatt nøle med tiltak som kan bidra til å kue det svært primitive men ekstremt velorganiserte og heroiske Taliban. Sjansen for at general Stanley McChrystal må fortelle sin president at slaget er tapt i løpet av de nærmeste årene, er derfor svært stor.
No comments:
Post a Comment